Sera Sisleme Sistemleri

konevi-muhendislik-sera-sislemeSera ve Çiçekçilik Nemlendirme Sistemleri

Özellikle tropikal ve sub-tropikal tarımsal ürünler seracılığında bitkinin nem gereksinimi yüksektir. Misting sistemi istenilirse %90 nem oranının üstünde bile çok uzun bir zaman diliminde ihtiyaç duymadan ulaşılır. Ortalama konulacak bir nem kontrol ünitesi ile istenilen nem oranı fikse edilebilir. Aşırı sıcaklarda, bitkilerin zarar görmemesi için havalandırma ile ortama gelen taze hava yeniden su buharı ile karşılaşarak sera içi ısının düşmesi sağlanır.

Sisleme ile serinletme sistemi, özellikle geniş yaprak yüzeylerinden buharlaşma ile serinletme olanağı olmayan köklendirme ve fide seralarında tercih edilen bir yöntemdir. Fan-PAD sistemine göre daha ekonomik olduğu için bir alternatif soğutma sistemi olarak kullanımı seralarda yaygınlaşmaktadır. Bu sistem aym zamanda nemlendirme için de kullanılabilmektedir.

Bu tür soğutmada, su yüksek basınçla bir nuzzle ile püskürtülmekte veya dönen bir diskten fırlatılmaktadır. Su damlacıklarının çapı 0.5 – 50 mikron civarındadır. Bu damlacıklar havada buharlaşır ve havayı serinletir. Sisleme sırasında tüm havalandırıcıların açık olması gerekir. Memeler, hareketli bir bum takılırsa daha az sayıdaki meme ile aynı alanı serinletmek mümkün olacağından, bu tür sistemler daha ekonomik olacaktır. Püskürtme memelerinin doğrudan bitki üzerine püskürtmesini önlemek için koridorlar veya sıra aralan üzerinden geçecek şekilde yerleştirilmesi gerekir.

Sislemede kullanılacak suyun filtrelenmiş olması arzu edilir. Zorunlu havalandırmalı seralarda sisin büyük kısmı hava girişi tarafindan verilir. Bir kısmı da seranın diğer kısımlarına tekdüze bir şekilde dağıtılır.

Kullanılan sisleme sistemlerinin püskürtme basınçları 3.5-10 Mpa arasında değişmektedir. Püskürtme memeleri aynı hat üzerinde genelde 1.5-2.5 m ara ile yerleştirilirler. Bir tek meme hattı yaklaşık 7 m genişliğe hizmet eder. Gerekli hat sayısı, L sera genişliği bağlı olarak şu şekilde belirlenebilir:

L <7.6m ise 1 adet sisleme hattı

L =7.6-13.6 ise 2 adet sisleme hattı

L =13.6-18.2 ise 3 adet sisleme hattı

L>18.2m ise 4 adet sisleme hattı

Meme debileri yaklaşık yüksek basınçlı sistemlerde 2.251/dak civarındadır. Memeler bitkilerden 1.5-3 m yükseğe yerleştirilmelidir. Sisleme işlemi genelde bir zaman saati veya selenoid valfle kontrol edilir. Nem kontrolü amacıyla bu sistem kullanırken ise bir nem kontrol duyargası (humidistat) sisteme kumanda eder. Memeler ana boru etrafında dönebilmeli ve her birinin debisi ayarlanabilir olmalıdır. Püskürtme boruları bakır veya plastik olabilir. Genelde 13mm’lik PVC borular kullanılmaktadır. Sisleme sistemi temel olarak; pompa, borular, memeler ve kumanda sisteminden oluşmaktadır.

Daha düşük basınçlı sistemlerde (0.2-0.5 Mpa), ilk püskürtme hattı, yan duvarlardan yaklaşık 1.5-2 m uzağa yerleştirilmekte ve diğer hatlar arasında 3-4 m boşluk bırakılmaktadır. Örneğin 0.45 Mpa (4-5 atm) basınçla çalışan bir sistem, 9.6 m açıklıklı bir serada, yan duvardan 1.6 m ve ortadaki hatlar arasında da 3.2 m kalacak şekilde yerleştirilmektedir. Bu uygulamada; memeler arası mesafe 2.5 m, boru çapı 25 mm, memelerin verdisi ise 0.25 1/dak’dır.

Seracılık ileri teknolojileri uygulamada öncü olan İsrail ve Hollanda’da bu sistem çok yaygın olarak kullanılmakta ve verim artışı sağlanmaktadır. Muz seracılığı, çiçek seracılığı ve fidan yetiştiriciliği ile işgal eden seracılarımızın vakit geçirmeden sistemimizle tanışmalarını öneririz.

Genel Olarak

• Seralarda
• Fide yetişticiliğinde
• Çiçek üretiminde
• Tohum üretiminde
başta olmak üzere bitkilerin bulunduğu birçok alanda uygulanabilmektedir.